torsdag 3 april 2008

Så var föreläsningen

Jodå, jag hann med föreläsningen jag berättade om tidigare, eller rättare sagt tog mig tid genom att avbryta labbandet lite i förväg. Trevligt nog träffade jag även på min före detta klasskamrat Camilla vid ingången och fick till och med sällskap.

"Dialogen" som de kallade eventet för tog upp kött i avseende som föda med beaktande av klimat- hälso- och miljöfrågor, något de lyckades alldeles förträffligt med. Jag fick bland annat lära mig hur stor köttkonsumtionen är i Sverige (62,7 kg nöt+gris+får/person/år), köttföretagens inställning i olika avseenden, hur köttkonsumtionen påverkar klimatet och hälsan samt även djurskydds- och djurrättsorganisationernas synpunkter. Man hade med andra ord lyckats få med en hel del aspekter. I den påföljande debatten efter de enskilda presentationerna (mer finns att läsa på Konsumentföreningen Stockholm) tog man även upp aspekter som ekologiskt kött, tillsatserna i kött samt Livsmedelsverkets kostråd och köttets nödvändighet (är det nödvändigt?). Jag skall heller inte glömma att nämna den intressanta bredden på publik som hade tagit sig dit, något som visade sig vid frågestunden. Där fanns nämligen allt från lite smått övereantusiastiska propagerande frukterianer till kostrådgivare och läkare, inkluderat några små "kändisar" inom dessa kretsar. Vissa var mer underhållande än andra men överlag fanns där väldigt många pratglada...

Den slutliga frågan är då om jag efter det här är "mer" vegetarian än tidigare... ? Nja, inte direkt. Jag tror att jag nog jag hade de flesta aspekterna på det klara redan innan och känner nog mest att jag skulle kunna bli vegetarian på heltid för att jämna ut majoritetens överkonsumtion. Detta kommer nog så småningom att ske men jag tar ett steg i taget. En av de intressantaste aspekterna var däremot att klimatanpassat och etik sällan går hand i hand. Skall man tänka på miljön är nämligen det bästa alternativet att föda upp djuren så snabbt som möjligt vilket ju sällan är etiskt önskvärt... Värt att tänka på. Avslutar i alla fall med de viktigaste råden för dig som vill vara blandkostare och äta hälsosamt/klimatanpassat:

* Överkonsumera inte (Slv:s rekommendation = 700 g/person/vecka)
* Välj gärna närproducerat och ekologiskt
* Undvik charkprodukter (korv och dyl.)

Inga kommentarer: