Här har ni pumpan:
Maries pumpabröd
Det trådiga kletet inne i pumpan, inklusive lite pumpakärnor som du inte orkat plocka bort, mosas med en mixer och späds eventuellt med lite vatten. Det skall bli ungefär i konsistens med filmjölk och en mängd på ca 5-7 dl. Värm därefter till fingervarmt och häll över 50g jäst som du smulat i en bunke.
Tillsätt därefter ("ungefär mängder", inga mått har använts):
1 tsk salt
0,5 dl olja
0,5 dl mörk sirap
Rör därefter i rågsikt tills det inte går att röra längre. Häll i mer mjöl och använd händerna. Fortsätt arbeta in mjölet till konsistensen är typ som en vattenfylld ballong. Degen ska kleta lite i bordet.
Nu låter du den jäsa i typ en halvtimme, tre kvart. Sedan tar du upp den och med hjälp av lite mjöl delar du den i två bitar och petar ner den i två smorda brödformar. Jäs därefter så att den sammanlagda tiden är ungefär en timme (peta i degen, när degen går tillbaka till sin ursprungliga form är det klart). Grädda i ca 20 min på 200 grader. Typ.
Det trådiga kletet inne i pumpan, inklusive lite pumpakärnor som du inte orkat plocka bort, mosas med en mixer och späds eventuellt med lite vatten. Det skall bli ungefär i konsistens med filmjölk och en mängd på ca 5-7 dl. Värm därefter till fingervarmt och häll över 50g jäst som du smulat i en bunke.
Tillsätt därefter ("ungefär mängder", inga mått har använts):
1 tsk salt
0,5 dl olja
0,5 dl mörk sirap
Rör därefter i rågsikt tills det inte går att röra längre. Häll i mer mjöl och använd händerna. Fortsätt arbeta in mjölet till konsistensen är typ som en vattenfylld ballong. Degen ska kleta lite i bordet.
Nu låter du den jäsa i typ en halvtimme, tre kvart. Sedan tar du upp den och med hjälp av lite mjöl delar du den i två bitar och petar ner den i två smorda brödformar. Jäs därefter så att den sammanlagda tiden är ungefär en timme (peta i degen, när degen går tillbaka till sin ursprungliga form är det klart). Grädda i ca 20 min på 200 grader. Typ.
Okej, ni kanske förstår hur jag bakar? Ibland lyckas det, och ibland inte. Ibland hittar man känslan och ibland inte. Fördelen är att det i princip är omöjligt att göra samma recept två gånger och det blir väldigt spännande varje gång. Att baka är en konst...
1 kommentar:
OMG!!! Sjukt snygg pumpa! Mycket impad! Jag lagade oxo pumpabröd, fast jag lagade "amerikanska versionen", dvs det kallas bröd men det är egentligen som en kryddkaka, söt o goooo... =)
Skicka en kommentar