måndag 2 november 2009

Halloween, nu eller sen?

Hmm... Har varit lite konfunderad här ett tag, och är väl det kanske fortfarande. Halloween var nu i helgen, eller hur? Jag grävde i alla fall ut min pumpa i fredags, inte med samma teknik som tidigare år men jag är hyfsat nöjd. Han ser läskig ut när han lyser och det var ju det som var tanken. Därefter gjorde jag givetvis pumpabröd av "slasket" (innanmätet?) innuti. Helt gudomligt gott bröd bakat helt och hållet på känsla.

Här har ni pumpan:




Och brödreceptet har ni här:
Maries pumpabröd

Det trådiga kletet inne i pumpan, inklusive lite pumpakärnor som du inte orkat plocka bort, mosas med en mixer och späds eventuellt med lite vatten. Det skall bli ungefär i konsistens med filmjölk och en mängd på ca 5-7 dl. Värm därefter till fingervarmt och häll över 50g jäst som du smulat i en bunke.

Tillsätt därefter ("ungefär mängder", inga mått har använts):
1 tsk salt
0,5 dl olja
0,5 dl mörk sirap

Rör därefter i rågsikt tills det inte går att röra längre. Häll i mer mjöl och använd händerna. Fortsätt arbeta in mjölet till konsistensen är typ som en vattenfylld ballong. Degen ska kleta lite i bordet.

Nu låter du den jäsa i typ en halvtimme, tre kvart. Sedan tar du upp den och med hjälp av lite mjöl delar du den i två bitar och petar ner den i två smorda brödformar. Jäs därefter så att den sammanlagda tiden är ungefär en timme (peta i degen, när degen går tillbaka till sin ursprungliga form är det klart). Grädda i ca 20 min på 200 grader. Typ.

Okej, ni kanske förstår hur jag bakar? Ibland lyckas det, och ibland inte. Ibland hittar man känslan och ibland inte. Fördelen är att det i princip är omöjligt att göra samma recept två gånger och det blir väldigt spännande varje gång. Att baka är en konst...

1 kommentar:

Simon sa...

OMG!!! Sjukt snygg pumpa! Mycket impad! Jag lagade oxo pumpabröd, fast jag lagade "amerikanska versionen", dvs det kallas bröd men det är egentligen som en kryddkaka, söt o goooo... =)